Wie gingen u voor in 2019

Hieronder treft u aantal prokeceten van de aanvragen en de toegekende bedragen door Stichting Welzijnsfonds “WF  in 2019.

Helemaal zen worden op een waterbed

In 2019 konden we een aantal bewoners van Het Westerhonk in Monster blij maken met een waterbed. Het Westerhonk is onderdeel van de zorgorganisatie ’s Heeren Loo, een woonzorgpark voor mensen met een verstandelijke beperking. De meeste bewoners van Het Westerhonk hebben een relatief laag niveau. Sommigen zijn meervoudig gehandicapt. Voor hen is een waterbed een uitkomst. Op zo’n bed komen ze tot rust en voelen ze zich prettig.

De aanvraag werd ingediend door het bestuur van de Stichting Vrienden van Het Westerhonk. De toekomstige gebruikers konden in het verleden over zo’n waterbed beschikken, maar dit oude bed is door het intensieve gebruik tot op de draad versleten. Einde waterpret. De aanvragers geven aan dat ze ook blij zijn met een deel van het aangevraagde bedrag. In dat geval vult de stichting uit eigen (beperkte) middelen het ontbrekende bedrag aan.

Inmiddels is het waterbed aangeschaft. Het heeft een plek gekregen in een aparte kamer, waar de bewoners, wiegend op het water, om beurten kunnen genieten van rust, veiligheid en ontspanning.

Iedereen doet mee dankzij VTV

Dankzij een bijdrage van ons fonds kon de Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (kortweg VTV) twee plannen ten uitvoer brengen: een gemeenschappelijke activiteit voor hun team ‘Vrijwillige Thuishulp’ en het vieren van hun 60-jarig bestaan.

De mensen van de Vrijwillige Thuishulp bemiddelen bij het vinden van geschikte vrijwilligers voor mensen met een (licht)verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel of een chronische ziekte. De contacten tussen deelnemer en vrijwilliger zijn meestal 1 op 1. Toch is er soms ook behoefte aan uitwisseling en breder contact. Vandaar het initiatief om een groepsuitstapje te organiseren, samen op stap en daarna met elkaar eten. Door onze bijdrage konden deelnemers sociale contacten opdoen en konden er nieuwe vriendengroepjes ontstaan. Voor vrijwilligers was dit een mooi moment om ervaringen uit te wisselen.

Daarnaast vroeg VTV een tegemoetkoming in de kosten voor een jubileumactiviteit voor hun deelnemers en vrijwilligers. De 5 beroepskrachten en 250 vrijwilligers van VTV zorgen ervoor dat zo’n 480 mensen kunnen leren koken, Zumba-dansen, handwerken of houtbewerken, computerlessen of een cursus Engels kunnen volgen. Ons fonds liet tijdens het feest zo’n 150 VTV’ers genieten van dans, muziek en lekker eten.

Op de fiets doet iedereen mee

In 2019 honoreerden wij de aanvraag van de Stichting KDC AandachtsLab (kortweg KDC) voor de aanschaf van een rolstoelfiets. Dit is een fiets waarmee iemand, die is aangewezen op een rolstoel, toch het plezier van een fietstochtje kan beleven.

Het KDC is een kleinschalig kinderdagcentrum in Rijswijk waar kinderen tot 18 jaar met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. De kinderen komen uit Delft, Nootdorp, Den Haag en Honselersdijk. EMB-kinderen hebben intensieve, specifieke zorg nodig, maar ze willen zich ook ontwikkelen, net zoals kinderen zonder beperkingen. Bij het KDC is veel aandacht voor bewegen. Niet alleen om medische redenen, maar ook omdat spel en plezier een gunstige invloed hebben op de hele ontwikkeling van een kind. Het KDC wil voor EMB-kinderen een volwaardige plek in de samenleving. Meedoen in plaats van toekijken.

Alle kinderen willen bewegen, dat zit in onze natuur, maar voor EMB-kinderen is dit niet vanzelfsprekend. Daarom is een rolstoelfiets voor hen een uitkomst. Met zo’n klimaatvriendelijk vervoermiddel kunnen zij met een begeleider erop uit, onder de mensen. Meedoen.

Inmiddels heeft het KDC de rolstoelfiets aangeschaft en kunnen de kinderen met hun begeleider op de fiets lekker een blokje om, in de buitenlucht, boodschappen doen. Of een gezellig uitstapje maken; de stad in, naar de kinderboerderij.

Herinneringen maken in een wereld vol wonderen

In mei 2019 bestond gezinsvervangend tehuis de Handpalm in Berkel en Rodenrijs veertig jaar. De 27 bewoners en hun begeleiders wilden dit natuurlijk met elkaar vieren.

De aanvragers formuleerden het zo: ‘We hebben veel plezier in het organiseren en nadenken over dit jubileumjaar, waarbij we blijven uitgaan van de beleving van onze bewoners. Zorg verlenen is meer dan onderdak en voeding bieden. Wij willen ervoor zorgen dat onze bewoners een goed leven hebben, hun mogelijkheden kunnen verkennen, zich ontplooien en plezier maken. Iets bijzonders doen rond deze mijlpaal, een feestje geven met en voor onze bewoners zou fantastisch zijn.’ 

De keuze voor het vieren van die mijlpaal viel uiteindelijk op een dagje naar de Efteling. Door een bijdrage uit ons fonds konden de bewoners van de Handpalm en hun begeleiders met elkaar in een wereld vol wonderen een onvergetelijke dag beleven en samen opnieuw fijne herinneringen verzamelen.